Viskan

Tid: 2018–pågående
Vad var problemet?
Textil- och verkstadsindustrier har kraftigt förorenat sedimenten i Viskan och nedströms Borås i Djupasjön, Guttasjön och Rydboholmsdammarna. Starkare flöden i samband med klimatförändringar utgör en ökad risk för erosion och att föroreningarna sprids ytterligare från Viskan.
Vad görs?
Åtgärdsförberedande fas mellan 2020–2025, åtgärd påbörjas tidigast 2028 och förväntas pågå i tre år. Uppföljs genom efterkontroll i ett antal år.
Vad kostar det?
Förundersökning inkl. kommande åtgärder, från 70 mkr–440 mkr
Vilka medverkar?
Borås Stad, Miljöförvaltningen Borås Stad, SGI, Länsstyrelsen Västra Götalands län, Naturvårdsverket
Projektsammanfattning
Viskan har i mer än 100 år varit recipient av föroreningar från textil- och industriverksamheter. Föroreningarna består av PAH, dioxiner, dieldrin, DDT, tungmetaller och olja. Mäktigheten på de förorenade sedimenten uppskattas till ca 4 m, ytan förorenade sediment uppskattas till totalt 300 000 m2 med en volym på 240 000 m3. Föroreningarna kan inte uteslutas medför en risk för vattenlevande organismer samt människor som äter fetare fisk från Guttasjön.
Föroreningarna i sedimenten har spridits till sjöar nedströms som är belägna i följande ordning: Djupasjön, Guttasjön och Rydholmsdammarna. Bedömning är att utan åtgärd ökar risken för fortsatt spridning av både gamla och nya föroreningar från sedimenten i Viskan, risken är stor för ökad spridning till följd av höga flöden som kan uppkomma med klimatförändringar som kan leda till erosion av sedimenten. Föroreningskällorna till Viskan är både gamla industriella utsläpp främst från textilindustrier, ett idag nedlagt kommunalt reningsverk (Gässlösa), räddningstjänstens verksamhet samt Försvarsmaktens tidigare anläggning.
Nutida föroreningar från industriverksamheter i området påverkar också sedimenten i Viskan. Det gamla reningsverket vid Viskan är nedlagt idag och ansågs vara en utsläppskälla till föroreningar i Viskan, ett nytt reningsverk har etablerats nedströms åtgärdsområdet vid Rydboholm. Ett åtgärdsalternativ som är aktuellt är att pumpa sediment till det nya reningsverket, avvattna sedimentet för att sedan sanera rejektvattnet och lägga det avvattnade sedimentet på deponi.
Åtgärdsmetoder
Åtgärder som diskuterats är:
Muddring med stabilisering/ solidifiering och deponi av sediment.
Pumpa sediment till det nya reningsverket, avvattna sedimentet för att sedan sanera rejektvattnet och lägga det avvattnade sedimentet på deponi.
Utreds för tillfället: Tunnskiktstäckning för vissa delområden och en kombination av sugmuddring/tunnskiktstäckning för andra delområden. I de erosionskänsliga områden som har ett utpekat åtgärdsbehov kommer sugmuddring behövas som åtgärd.
Föroreningar
Sedimenten uppskattas innehålla:
130 ton zink
30 ton krom
250kg kvicksilver
10kg dieldrin
28 g dioxiner
Förorenade medier
Sediment
Förorenande verksamheter
Textilverksamhet, industriverksamhet, räddningstjänst, Försvarsmakten.
Åtgärdsmål, övergripande och mätbara
- Pågående spridning av dioxiner ska begränsas och helst upphöra.
- Även erosionsrisker vid extremflöden ska begränsas och helst elimineras.
- Även lokala miljörisker ska på sikt elimineras.
- Även behov av framtida restriktioner ska undvikas.
Projektspecifika förutsättningar
Låg hållfasthet hos sedimenten vilket gör det svårt att använda metoder som jordtäckning.
Huvudman/verksamhetsutövare
Borås Stad
Medverkande organisationer
Miljöförvaltningen Borås Stad, SIG, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen Västra Götaland
Statligt finansierat, privat eller delat?
Naturvårdsverket 14 mkr
Borås Stad 5 mkr till utredningar och förberedelser samt 2 mkr för fördyringar.
Andra intressenter 1,5 mkr
Budget/kostnad
Undersökningar total budget, Naturvårdsverket samt medfinansiärer: 22,6 mkr
Uppföljande miljökontroll
Åtgärderna ska genomföras tidigast 2028 och tre år framåt, uppföljning i visst antal åt efter avslutad åtgärd.
Rapporter och utredningar
2011, Eriksson et al, Kompletterande huvudstudie av förorenade sediment i Viskan, Hifab, beställare Borås Stad, Kompletterande huvudstudie av förorenade sediment i Viskan – Rapport VISKAN 2009:07.pdf (boras.se)
2011, Henrysson. T, Riskvärdering- Förorenade sediment i Viskan, Conviro AB, beställare Borås Stad, Riskvärdering – förorenade sediment i Viskan (boras.se)