Gasverket Norrköping

Tid: 2020-2021
Vad var problemet?
Komplex föroreningsbild på gammalt industriområde i Norrköpings hamn, där kommunen planerat att bygga bostäder.
Vad gjordes?
En yta om 400 m2 och 1 600 m3 behandlades med termisk avdrivning och täcktes sedan med stenkross samt ett skikt biokol ovan medelgrundvattennivån.
Hur gick det?
Åtgärdsmålen uppfylldes och inga restriktioner bedöms behövas för den framtida markanvändningen.
Vad kostade det?
ca 100 mkr
Vilka medverkade?
Norrköpings kommun, Geoserve, Lektus.
Tillsyn: Länsstyrelsen Östergötland
Projektsammanfattning
Komplex föroreningsbild på gammalt industriområde i Norrköpings hamn, där kommunen planerat att bygga bostäder. Höga halter av främst polycykliska aromatiska kolväten (PAH), aromatiska kolväten och bly, samt akuttoxiska halter av arsenik och cyanid hade påträffats. Föroreningarna förekom både i marknivå och ner till 8 m djup, och utgjorde därmed såväl en akut hälsorisk som risk för spridning till ytvatten (Motala ström). För föroreningar ner till 8 m djup valdes termisk avdrivning som åtgärdsmetod. Saneringsområdet avgränsades av en 9 m djup stålspont runt området och av ett 15 cm tjockt tätskikt av skumbetong ovanpå området. Totalt installerades 67 st värmebrunnar med syfte att värma jordvolymen till en medeltemperatur på 90 °C. Eftersom åtgärdsmålen inte bedömdes vara uppfyllda efter provtagningsomgång 1 så återupptogs den termiska behandlingen i anslutning till de två områdena där åtgärdsmålen inte uppfyllts. Saneringsåtgärden uppfyllde därefter uppställda åtgärdsmål och inga restriktioner bedöms behövas för den framtida markanvändningen. Som ytterligare en skyddsåtgärd har återfyllnadsmassorna ovanför där den termiska behandlingen utförts förstärkts med biokol.
Åtgärdsmetoder
Schaktning
Termisk behandling
Adsorbtion med aktivt kol
Vattenrening
Pilotförsök med biologisk nedbrytning med Archeabakterier
Föroreningar
PAH 21,3 kg upptagna med termisk behandling
BTEX 36,3 kg upptagna med termisk behandling
Förorenade medier
Mark
Behandlade mängder per metod
Termisk behandling på en markyta på ca 400m2, 1 600 m3
Schakt 110 000 ton
Förorenande verksamheter
Gasverk m.m.
Åtgärdsmål, övergripande och mätbara
• Barn och vuxna som bor i området eller tillfälligt vistas där ska inte riskera negativa hälsoeffekter på grund av kontakt med föroreningar.
• Föroreningar i marken eller grundvattnet ska inte avge ångor som kan tränga in i byggnader och ge en oacceptabel påverkan på inomhusmiljön.
• Markmiljön i området ska vara tillräcklig för att upprätthålla en ekologisk funktion i marken som motsvarar markanvändningen.
• Föroreningar inom området får ej spridas via grund- och ytvatten i sådan omfattning att vattenkvaliteten i Motala ström försämras eller sedimentmiljön Påverkas
För bensen och PAH fanns åtgärdsmål för olika djup. Åtgärdsmålen omfattade både maxvärden och medelhalter av föroreningarna (se Miljökontrollen för detaljer).
Uppföljande miljökontroll
Efterkontroll har utförts under 2 år. Förlängdes efter det första året på grund av förhöjda halter som visade sig bero på at vi använt rör som var kontaminerade.
Projektspecifika förutsättningar
Området har under lång tid fungerat som hamn och lämnades först 2017. Här har också funnits en varvsverksamhet under flera hundra år. Området är nu under omvandling till en ny attraktiv stadsdel med nya kaj och kanalanläggningar. I området kommer det att byggas totalt 3000 bostäder uppdelat på två etapper. Saneringen måste utföras så att bostäder tillåts. Tillsynsmyndigheten har ställt krav på att medelhalterna i varje SEV ligger under åtgärdsmål med 90 % säkerhet (UCLM 90). Vidare har området mycket besvärliga geotekniska förhållanden då det ligger vid utloppet av Motala ström i Bråviken och består av ett delta med löst lagrade sediment.
Viktiga lärdomar
Att vatten innebär kylning och en ökad energiåtgång och betydande mer tid behövs för att få upp temperaturen.
Att kunna hantera vatten är A och O .
Upphandlingen av den termiska behandlingen gjordes som en huvuddel som Totalentreprenad ABT med fast pris. Schaktsaneringen var en annan huvuddel som var en utförandeentreprenad enligt AB med Mängdreglering. Upphandlingen fungerade som tänkt.
Då det befarades att restföroreningar skulle kunna bli en risk utfördes en modellering avseende spridning till inomhusluft och till Motala ström samt kanalen. Den gav kunskap om riskerna som visade sig vara mycket små. Detta beror på att spridningen sker mycket långsamt och att restföroreningen är begränsad i sin omfattning.
Att det är inte är lämpligt att använda installationer som använts för behandlingen i efterkontrollen. Dessa är förmodligen kontaminerade och ger inte representativa prover
Huvudman/verksamhetsutövare
Norrköpings kommun
Medverkande organisationer
Entreprenör: Geoserve, Eurentech-Mc2
Miljökonsult: Lektus
Tillsyn: Länsstyrelsen Östergötland
Statligt finansierat, privat eller delat?
Delat
Budget/kostnad
Budget Totalt 122 mkr
Kostnad 100 mkr’
Varav termisk behandling 20 mkr
Förfrågningsunderlag
Hör av er till Elke Myrhede (elke.myrhede@norrkoping.se)
Uppföljande miljökontroll
Efterkontroll har utförts under 2 år. Förlängdes efter det första året på grund av förhöjda halter som visade sig bero på at vi använt rör som var kontaminerade.
Rapporter och utredningar
Slutrapporten är ännu ej publicerad
Rapporttitel | Utarbetad av | Färdigställd |
Åtgärdsförberedande laboratorieskalestudie, biologisk behandling av PAHförorenad jord med Archaea, Gasverkstomten Inre Hamnen | Sweco Environment AB | 2016 |
Reviderad huvudstudierapport omfattande gasverksområdet (fastigheterna Skeppsdockan 1, 3 och 5 samt del av Saltängen 1:1) i Norrköpings kommun | Norrköpings kommun och Sweco | 2018 |
Sammanfattning av slutrapport termisk sanering | Geoserve | 2021 |
Redovisning av miljökontrollen vid den termiska behandlingen, Inre hamnen | Norrköpings kommun | 2022 |