Arsenik

Malungs garveri

Malungs garveri

Tid: start 2025
Vad var problemet? F.d. Malungs garveri har spridit föroreningar över området nära Västerdalälven samt till grundvattenförekomsten Malungsåsen. Området har riskklass I och åtgärd behövs för att minska miljö- och spridningsriskerna från området.
Vad gjordes? Jorden ska schaktsaneras och 4000 m2 sediment ska behandlas via grävmuddring.
Hur gick det? Saneringen planeras att påbörjas barmarkssäsong 2025 och kommer ta 2–3 år. Vissa av de muddrade sedimenten kommer att avvattnas i området i ytterligare ca 2 år.
Vad kostade det? Kostnader uppskattas till ca 65 mkr
Huvudman: Malung-Sälens kommun.

Klippans Läderfabrik

Klippans Läderfabrik

Tid: 1999–2024
Vad var problemet? Läderfabrik förföll mitt i samhället. Krom och arsenik i byggnader, i marken på fabriksområdet, i villaträdgårdar, i ett skogsområde, i deponier och i sedimenten i ån. 
Vad gjordes? Den fd Läderfabriken revs, ån leddes om och förorenad jord och sediment schaktades bort. Totalt kördes 150 000 ton förorenat material bort. Inneslutning av runt 100 000 ton förorenade massor. Reaktiv barriär installerades för att rena förorenat grundvatten.
Hur gick det? Det mesta gick enligt plan, men den reaktiva barriären fungerar bara delvis.  Alla åtgärdsmål uppfyllts förutom att vissa restriktioner på djupet kvarstår på fabriksområdet.
Vad kostade det? ca 156 mkr.  
Huvudman: Klippans kommun.

EKA Bengtsfors

EKA Bengtsfors

Tid: 2005-2008
Vad var problemet? Höga halter kvicksilver och dioxiner från tidigare kloralkalifabrik förorenade mark och riskerade spridning via grundvatten och närliggande sjö.
Vad gjordes? 46 700 ton jord schaktades upp och deponerades. Grundvattenavskärande dränering och spridningsbarriärer anlades. 
Vad kostade det? 296 miljoner
Huvudman: Bengtsfors kommun.