Monoaromater
- Detaljer
- Senast uppdaterad torsdag, 22 februari 2018 15:17
Aromaterna kan grupperas nedan:
Aromater C6-C9 (inklusive BTEX)
Aromater C10-C16
Aromater C16-C35
Förekomst och användning
Aromatiska kolväten återfinns i väldigt många produkter men när det gäller förorenade områden så rör det sig oftast om lösningsmedelsblandningar och oljeprodukter som bensin, diesel, eldningsolja, och smörjolja där alifater är huvudprodukterna.
Spridningsvägar
De kortare aromaterna (<C16) är flyktigare och mer vattenlösliga (och därmed spridningsbenägna) medan de längre aromaterna (>C16) är mer tjockflytande och har högre kokpunkter och återfinns oftast mer lokalt nära föroreningskällan.
Miljöpåverkan
De kortare aromaterna orsakar ofta problem med inomhusluften om de förekommer under byggnader, och ska kvantifieras i inomhusluft med VOC-mätning (VOC= volatile organic compounds). De kan även spridas långt ifrån källan och förorena grundvatten och vattendrag. De längre aromaterna orsakar mer lokala miljöproblem, men kan även de förorena grundvatten och påverka markmiljön negativt, samt utgöra en risk för de som inandas damm eller kommer i kontakt med förorenad jord. Aromatiska kolväten är avsevärt mera toxiska än alifatiska kolväten.
Källor
K. Krook och JO Levin, Kemisk yrkes- och miljöhygien, Prevent 2006.
Möjliga åtgärdsmetoder
Läs mer under respektive metod för att bättre kunna bedömma om metoden är möjlig att använda i en specifik föroreningssituation.
In situ
Air Sparging för de kortare och Biosparging för de längre alifaterna
Biologisk behandling
Flerfasextraktion
Fytosanering
Grundvattenpumpning och behandling
Inneslutning/barriärteknik
Jordtvätt
Kemisk oxidation
Kemisk reduktion
Porgasextraktion/bioventing - främst alifater <C12
Stabilisering/solidifiering
Termisk behandling
Övervakad naturlig självrening
Ex situ
Biologisk behandling
Deponering