Hållbart tillstånd – vad vill vi uppnå

Ett önskvärt hållbart tillstånd – vad vill vi uppnå?

Sveriges miljömål, de globala målen för hållbar utveckling, EU-direktiv, mål inom vattenförvaltningen, m.fl., beskriver alla ett önskvärt hållbart tillstånd som samhället strävar mot att uppnå. Att hantera och åtgärda fibersediment utgör ett av flera bidrag för att dessa mål ska kunna uppnås (Figur 1). Bidraget från att åtgärda fibersediment kan exempelvis handla om att fibersedimenten inte ska hindra organismers existens och deras reproduktion, att de inte ska begränsa tillgång på fisk för konsumtion, att de inte ska hindra möjligheterna för ett hälsosamt ekosystem och ett hälsosamt liv för människor, att de inte ska hindra möjligheterna för hållbar (ekonomisk) utveckling i området, osv. För exempel på vilka nationella och globala miljömål som fibersediment kan ha bäring på, läs mer i rutan nedan.

hallbart tillstand

Figur 1. Figuren ska illustrera hur hantering av fibersediment utgör en av flera pusselbitar för att kunna nå fram till ett hållbart tillstånd. (Ur Snowball et al., 2020. Illustration: Ramona Kiilsgaard, SGI)

 

{slider title=”Nationella och globala miljömål” class=”blue solid”}

I tabellen nedan ges ett Förslag på nationella miljömål som övergripande åtgärdsmål för hantering av fibersediment bör ha bäring på (ur Snowball et al., 2020):

Miljömål

Delmål

Giftfri miljö

Delmål: Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden.

Delmål: Halterna av naturfrämmande ämnen är nära noll och deras påverkan på människors hälsa och ekosystemen är försumbar.

Delmål: Halterna av naturligt förekommande ämnen är nära bakgrundsnivåerna.

Hav i balans samt levande kust och skärgård

Delmål: Den biologiska mångfalden ska bevaras.

Delmål: Västerhavet och Östersjön ska ha en långsiktigt hållbar produktionsförmåga.

Delmål: Kust och skärgård ska ha en hög grad av upplevelsevärden samt natur- och kulturvärden.

Levande sjöar och vatten-drag

Delmål: Biologisk mångfald ska bevaras.

Delmål: Naturlig produktionsförmåga ska bevaras.

Delmål: Kulturmiljövärden samt landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion ska bevaras, samtidigt som förutsättningar för friluftsliv värnas.

Ett rikt växt- och djurliv

Delmål: Den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner och processer ska värnas. Arter ska kunna fortleva i långsiktigt livskraftiga bestånd med tillräcklig genetisk variation.

Delmål: Människor ska ha tillgång till en god natur- och kulturmiljö med rik biologisk mångfald, som grund för hälsa, livskvalitet och välfärd.

God bebyggd miljö

Delmål: Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljö-anpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas.

Delmål: Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälso-sam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas till vara och utvecklas.

I tabellen nedan ges ett Förslag på globala mål för hållbar utveckling som övergripande åtgärdsmål för hantering av fibersediment bör ha bäring på (ur Snowball et al., 2020):

Globala mål för hållbar utveckling

Delmål

GM 1 Ingen fattigdom

 

Delmål 1.4: Senast 2030 säkerställa att alla män och kvinnor, i synnerhet de fat-tiga och de utsatta, har lika rätt till ekonomiska resurser, tillgång till grundläggande tjänster, möjlighet att äga och kontrollera mark och andra former av egendom samt tillgång till arv, naturresurser, lämplig ny teknik och finansiella tjänster, inklusive mikrokrediter.

GM 2 Ingen hunger

Delmål 2.3: Till 2030 fördubbla jordbrukets produktivitet och inkomster för småskaliga livsmedelsproducenter, i synnerhet kvinnor, ursprungsfolk, familjejordbrukare, boskapsskötande nomader samt fiskare, inklusive genom säker och lika tillgång till mark, andra produktionsresurser och insatsvaror, kunskap, finansiella tjänster och marknader samt möjligheter till förädling och sysselsättning utanför jordbruket.

 

Delmål 2.4: Senast 2030 uppnå hållbara system för livsmedelsproduktion samt införa motståndskraftiga jordbruksmetoder som ökar produktiviteten och produktionen, som bidrar till att upprätthålla ekosystemen, som stärker förmågan till anpassning till klimatförändringar, extrema väderförhållanden, torka, översvämning och andra katastrofer och som successivt förbättrar mark- och jordkvaliteten.

 

GM 3 Hälsa och välbefinnande

 

Delmål 3.9: Till 2030 väsentligt minska antalet döds- och sjukdomsfall till följd av skadliga kemikalier samt föroreningar och kontaminering av luft, vatten och mark.

GM 6 Rent vatten och sanitet

Delmål 6.1: Senast 2030 uppnå allmän och rättvis tillgång till säkert och ekonomiskt överkomligt dricksvatten för alla.

Delmål 6.3: Till 2030 förbättra vattenkvaliteten genom att minska föroreningar, stoppa dumpning och minimera utsläpp av farliga kemikalier och material, halvera andelen obehandlat avloppsvatten och väsentligt öka återvinningen och en säker återanvändning globalt.

Delmål 6.6: Senast 2020 skydda och återställa de vattenrelaterade ekosystemen, däribland berg, skogar, våtmarker, floder, akviferer och sjöar.

GM 8 Anständiga arbetsvillkor

 

Delmål 8.1: Upprätthålla ekonomisk tillväxt per capita i enlighet med nationella förhållanden och i synnerhet en BNP-tillväxt på minst 7 procent per år i de minst utvecklade länderna.

Delmål 8.2: Uppnå högre ekonomisk produktivitet genom diversifiering, teknisk uppgradering och innovation, bland annat genom att fokusera på sektorer med högt förädlingsvärde och hög arbetsintensitet.

 

Delmål 8.9: Senast 2030 utarbeta och genomföra politik för hållbar turism som skapar arbetstillfällen och främja lokal kultur och lokala produkter.

GM 11 Hållbara städer och samhällen

 

Delmål 11.7: Senast 2030 tillhandahålla universell tillgång till säkra, inkluderande och tillgängliga grönområden och offentliga platser, i synnerhet för kvinnor och barn, äldre personer och personer med funktionsnedsättning.

GM 12 Hållbar konsumtion och produktion

 

Delmål 12.4: Senast 2020 uppnå miljövänlig hantering av kemikalier och alla typer av avfall under hela deras livscykel, i enlighet med överenskomna internationella ramverket, samt avsevärt minska utsläppen av dem i luft, vatten och mark i syfte att minimera deras negativa konsekvenser för människors hälsa och miljön.

GM 14 Hav och marina resurser

 

Delmål 14.1: Till 2025 förebygga och avsevärt minska alla slags föroreningar i havet, i synnerhet från landbaserad verksamhet, inklusive marint skräp och tillförsel av näringsämnen.

Delmål 14.2: Senast 2020 förvalta och skydda marina och kustnära ekosystem på ett hållbart sätt för att undvika betydande negativa konsekvenser, bland annat genom att stärka deras motståndskraft, samt vidta åtgärder för att återställa dem i syfte att uppnå friska och produktiva hav.

GM 15 Ekosystem och biologisk mångfald

 

Delmål 15.1: Till 2020 bevara, återställa och hållbart använda ekosystem på land och i sötvatten och deras ekosystemtjänster, särskilt skogar, våtmarker, berg och torra områden, i enlighet med de skyldigheter som anges i internationella överenskommelser.

 

Delmål 15.5: Vidta omedelbara och betydande åtgärder för att minska förstörelsen av naturliga livsmiljöer, hejda förlusten av biologisk mångfald och senast 2020 skydda och förebygga utrotning av hotade arter.

 

Delmål 15.8: Senast 2020 införa åtgärder för att förhindra införseln av invasiva främmande arter och avsevärt minska deras påverkan på land- och vattenekosystem samt kontrollera eller utrota prioriterade arter […].

 {/sliders}

Referenser

Naturvårdsverket (2018). Sveriges miljömål. https://www.sverigesmiljomal.se

UNDP (2018). Globala målen. http://www.globalamalen.se/.